fredrik@kanalrens.net | (+47) 901 03 182

VENTILASJONSRENS

MED VENTILASJONSRENGJØRING MENES NORMALT PROSESSEN MED Å RENSE KJØLING- OG OPPVARMINGSKOMPONENTER.

Ventilasjonsrens

Med ventilasjonsrengjøring menes normalt prosessen med å rense kjøling- og oppvarmingskomponenter som inkluderer viftehus, viftemotor, drypp panne, kjøling- og oppvarmingsspole, varmeveksler, ventil, rist, registre, og ventilasjonskanaler etc. Dersom disse komponentene ikke blir skikkelig vedlikeholdt og installert, kan de kan bli forurenset over tid med rusk, pollen og støv. Dersom det er fuktighet til stede, kan det også være vekst av mugg og sporer som kan frigjøres i hjemmet. Noen av disse kan forårsake allergi og astma.

De metoder som er brukt i ventilasjonsrengjøring er varierende. Imidlertid har det blitt etablert visse standarder i bransjen. Normalt vil en bedrift bruke spesialverktøy som løsner rusk og skitt i kanalene, og deretter suges det hele ut med en støvsuger med høy effekt.

HVORFOR RENSE VENTILASJONEN?

Etter å ha renset ventilasjonssystemer siden 1979, med flere tusen skitne systemer bak oss, ser vi nå hva mange andre mennesker har snakket om eller vært usikre på – hvordan skitten ventilasjon påvirker bygningens beboere? Som du sikkert vet, ventilasjonssystemer samler støv, skitt, mugg, bakterier og andre forurensende partikler. Frisk luft som blåser gjennom det skitne systemet kan plukke opp denne forurensningen og frakte det videre inn i områder hvor beboerne innånder denne luften.

 

Noen ganger kan de helsemessige effektene av slike skitne systemer være ganske alvorlig og utsette bygningens utleier / eier for problemer.

 

Samtidig som systemene samler støv og rusk reduseres luftstrømningen, og påvirker negativt systemets effektivitet og levetid, og øker energikostnadene i bygningen. Alle taper på dette.

 

Vi er ofte nødt til å skjære i et system for å få tilgang til kanalene for å rense dem, noe som betyr at dersom vi ikke får tilgang uten å kutte ventilasjonsrørene, så har ingen andre før oss undersøkt tilstanden til kanalene siden de var nye.

 

Før du har sett noen av disse kanalene selv, er det ofte vanskelig å forstå den fulle konsekvens av hva mange beboerne puster inn. Det er først når systemet har blitt renset at man blir klar over dett. Resultatene viser seg først når ansatte plutselig begynne å nevne at de har sluttet å hoste eller nyse på jobben, at de føler seg mer «våkne» på jobben, eller at andre sykdomstegn som for eksempel luftveisplager og tørre øyne har blitt redusert.

 

Vi mener at det vil være fordelaktig for ventilasjonsentreprenører å råde sine kunder til å få sine ventilasjonssystemer kontrollert regelmessig. Dette for å avdekke forurensninger og andre feil og mangler med ventilasjonssystemet. Dette vil på sikt være gunstig for bygningens utleier / eier da man vil kunne forlenge levetiden på anlegget samtidig som beboerne og arbeiderne vil oppholde seg i et renere, sunnere miljø.

RENSEINTERVALLER

Det er ingen klare svar på hvor ofte et ventilasjonsanlegg bør renses.

 

Dette spørsmålet avhenger av en rekke faktorer som:

  • Plasseringen av friskluftsinntaket. Er det i nærheten av en motorvei, skog, på kysten etc.
  • Hvor gammelt systemet er.
  • Hvor ofte blir filter skiftet ut.

 

For å se om systemet trenger rengjøring må man ta en titt på bak ventilene.

  • Er de støvete eller er det akkumulert skitt på dem?
  • Bruk en lommelykt for å lyse gjennom systemet. Ser varmebatteri, vifteskovler og varmegjenvinnere skitne ut?
  • Hvis ja, så bør du få systemet renses.

 

Som en generell tommelfingerregel sier vi hvert 5. år. Dersom du bor et sted med mye støv, eller i nærheten av en motorvei, så kanskje systemet bør renses hvert 3 år. Dersom du skifter filter regelmessig og du bor i et rent miljø, så det kan være nok med hvert 5- 7 år.

 

Vår erfaring viser at desto mindre dimensjoner det er på ventilasjonskanalene desto oftere bør systemet renses.

En annen faktor kan være om du eller noen i huset har allergier og eller luftveisplager.

 

Dersom du flytter inn i et nytt hus, der andre mennesker har bodd før deg, bør du få systemet renset. Dette fordi død hud utgjør det meste av støvet. Det er fornuftig å få renset systemet av hygieniske årsaker, men det kan også gi en helsemessig gevinst ved å puste inn renere inneluft.

Har du noen spørsmål?

Sjekk vår FAQ, eller ta kontakt med oss på telefon eller e-post. Vi er allsidige i våre prosjekter og tilbyr våre tjenester som en solid og erfaren aktør i dagens marked.